Mantelzorg - hulp en ondersteuning

Langdurige zorg voor een naaste noemen we mantelzorg. Voor u als mantelzorger is er (financiële) hulp en ondersteuning mogelijk.

Mantelzorg

Veel mensen krijgen ooit te maken met zorg voor een naaste. Soms is dit langdurige zorg. Bijvoorbeeld zorg voor een kind dat gehandicapt is. Maar ook zorg voor een partner die een ernstige lichamelijke ziekte krijgt. Of zorg voor een ouder die dementie krijgt. Of een depressieve vriend. Deze zorg noemen we mantelzorg.

 

Wanneer bent u mantelzorger?

U bent mantelzorger als u meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een naaste zorgt. U zorgt langdurig en onbetaald voor iemand. Dit kan een gehandicapte zijn. Het kan ook een chronisch zieke of hulpbehoevende partner zijn. Maar ook een kind, ouder of ander familielid. Of een vriend of kennis.  

U bent geen zorgverlener van beroep. U geeft onbetaald zorg. Dit doet u omdat u een persoonlijke band heeft met degene voor wie u zorgt.  

 

Mantelzorg zelftest

Als mantelzorger voert u veel verschillende taken uit. U bent bijvoorbeeld verzorger, boekhouder en huishoudhulp. Deze taken geven voldoening. Maar soms zijn ze ook zwaar. Misschien hebt u niet in de gaten hoeveel u doet. Of dat er weinig tijd overblijft voor uzelf.  Wilt u hier een beter beeld van krijgen? Vul dan de Mantelzorgtest in. Hierbij krijgt u ook meteen praktische tips en hulp bij de zorg voor uw naaste. 

Ga naar de mantelzorgtest

 

Financiële tegemoetkomingen bij mantelzorg

Als mantelzorger heeft u soms recht op financiële tegemoetkomingen. U kunt bijvoorbeeld sommige kosten terugvragen via de Belastingdienst.  

Lees meer informatie over zorgkosten aftrekken van de belasting op de website van Regelhulp.

 

Respijtzorg als mantelzorg te veel wordt

Soms wordt de mantelzorg u even te veel. U kunt dan de zorg tijdelijk uit handen geven. Dit noemen we respijtzorg. Respijtzorg is een vorm van mantelzorgondersteuning. Het wordt ook wel vervangende mantelzorg genoemd. Bijvoorbeeld door de inzet van dagbesteding.

Uw gemeente kan u helpen met:   

  • informatie;
  • advies;
  • training;
  • begeleiding;
  • praktische hulp;
  • materiële hulp;
  • emotionele ondersteuning.

Ook zijn er voorzieningen om de mantelzorg tijdelijk over te nemen. 

De gemeente heeft een loket waar u met uw vragen hierover terechtkunt. Dit heet het zorgloket. Soms heeft het een andere naam. Dan heet het Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) loket of mantelzorgondersteuning loket. 

Heeft u een indicatie voor de Wet langdurige zorg? Dan kunt u terecht bij het zorgkantoor in uw regio. De medewerkers van uw zorgkantoor denken met u mee over hoe u vervangende zorg kunt inzetten. 

Belangenvereniging MantelzorgNL

Het kan ook helpen te praten met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. MantelzorgNL helpt u om in contact te komen met deze mensen. MantelzorgNL is de belangenverenging voor mantelzorgers.  

Kijk op de website van MantelzorgNL voor het adres van het mantelzorgsteunpunt in uw gemeente.

 

Werk en mantelzorg 

U bent mantelzorger en u heeft een baan? Dan bent u niet de enige. Dit geldt voor heel veel mensen. Het kan veel van u vragen. U kunt de situatie bespreken met uw werkgever. Samen kunt u een goede balans vinden tussen werk en mantelzorg. Vaak is meer mogelijk dan u denkt. 

 

Maak gebruik van de (verlof)regelingen van uw CAO

Kunt u uw zorgtaken tijdelijk niet goed combineren met uw werk? Doe dan een beroep op verlofregelingen. Hiervoor bestaan vier mogelijkheden:  

  • kortdurend zorgverlof;
  • langdurend zorgverlof;
  • calimiteitenverlof;
  • de wet flexibel werken.

Sommige CAO’s hebben aanvullende regelingen. Bekijk daarom ook uw CAO. Ga daarna in gesprek met uw werkgever over de mogelijkheden voor verlof. 

Meer informatie, tips en advies vindt u op werkenmantelzorg.nl.

 

Dementie en mantelzorg      

Dementie is een moeilijke ziekte. Een ziekte waarbij uw familielid of naaste langzaam achteruitgaat. Het kan dan fijn zijn om te praten met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten. Ook heeft u recht op een casemanager dementie.

 

Casemanager dementie

De casemanager dementie is een begeleider. Hij of zij begeleidt u en degene met dementie voor wie u zorgt, U heeft er recht op als de diagnose alzheimer of dementie is gesteld. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een casemanager dementie. Deze begeleiding start vanaf de diagnose dementie. De casemanager blijft er voor u tot aan de opname in een verpleeghuis of het overlijden van degene met dementie.  

Lees meer over de casemanager dementie op beteroud.nl.

 

Alzheimer Cafés 

In veel gemeenten bestaan Alzheimer Cafés. Deze Alzheimer Cafés zijn er voor mensen met dementie, hun naasten en hulpverleners.  Kijk voor het adres van een Alzheimer Café bij u in de buurt op de website van Alzheimer Nederland.

Informatie over mantelzorg van de Rijksoverheid 

De overheid heeft Regelhulp.nl opgezet. Dit is een wegwijzer naar zorg en ondersteuning. Op Rijksoverheid.nl vindt u ook meer informatie over mantelzorg.

Persoonlijk verhaal

Mantelzorger Sandra: "Ik moest voor mezelf kiezen"

Mantelzorger Jolande: "Ik wilde een goede plek voor mijn zus vinden"