Crisiszorg
Moet u snel worden opgenomen voor zorg of ondersteuning? Of uw naaste? Soms is dit onmiddellijk nodig en is het niet meer verantwoord om thuis te blijven wonen. Bijvoorbeeld door een heel ingrijpende gebeurtenis. Dan is sprake van crisiszorg. Voor de ouderenzorg moet die dan binnen 24 uur geregeld worden. Voor de gehandicaptenzorg is dit binnen 48 uur. Het zorgkantoor is verantwoordelijk voor een crisisplaatsing bij een zorgaanbieder.
Wanneer is er sprake van crisiszorg?
Crisiszorg is zorg die acuut nodig is. Deze zorg moet direct worden ingezet. Er is sprake van een crisis:
- wanneer de gezondheidssituatie van u of uw naaste plotseling verandert. Dit terwijl u nog niet bent opgenomen in een instelling.
- wanneer de gezondheidssituatie van u of uw naaste plotseling verandert. Dit terwijl u bijvoorbeeld bent opgenomen in een instelling voor gehandicaptenzorg.
- als u opeens niet meer in staat bent om voor uw zorgafhankelijke naaste te zorgen.
- wanneer een opname noodzakelijk is om onaanvaardbare gezondheidsrisico’s te voorkomen. Dit kan risico voor uzelf zijn. Maar ook voor uw naaste, gezin of woonomgeving. In de ouderenzorg moet de opname dan binnen 24 uur geregeld zijn. In de gehandicaptenzorg binnen 48 uur.
2 soorten crisiszorg in de Wlz
De Wlz kent 2 soorten crisiszorg:
- U of uw naaste woont thuis. Er is een Wlz-indicatie en er is acute opname nodig:
U of uw naaste heeft een persoonsgebonden budget (pgb), volledig pakket thuis (VPT) of een modulair pakket thuis (MPT). In de gehandicaptenzorg kan het ook gaan over iemand die een crisis krijgt binnen de instelling waar hij of zij verblijft. - U of uw naaste heeft (nog) geen Wlz-indicatie. Maar een acute opname is wel nodig:
Is het aannemelijk dat u of uw naaste binnen twee weken een Wlz-indicatie krijgt? Dan is crisisopname vanuit de Wlz toch al mogelijk. De termijn van twee weken geldt vanaf de opnamedatum.
Heeft u of uw naaste geen Wlz-indicatie en zult u die naar verwachting ook niet krijgen? Dan geldt de Wlz-crisisregeling niet. Uw huisarts of de medisch specialist in het ziekenhuis bepaalt dan of u tijdelijk opgenomen moet worden. De opname wordt betaald vanuit de zorgverzekering (basispakket). Dit heet eerstelijns verblijf (ELV). Het doel is dat u weer naar huis gaat (tenzij het gaat om palliatief terminale zorg).
Aparte crisisregelingen voor ouderen, mensen met een handicap en mensen met een langdurige psychische zorgvraag
De crisishulp wordt apart georganiseerd. Dit is zo omdat het om verschillende doelgroepen gaat. Bovendien gaat het om andere zorg en andere zorgaanbieders. Uw indicatie of de indicatie van uw naaste geeft een zorgprofiel aan. Dit zorgprofiel bepaalt onder welke crisisregeling de crisishulp valt.
Heeft u vragen over crisiszorg? Neem contact op met uw zorgkantoor voor hulp en advies.