Bijkomende zorgkosten
Sommige kosten worden vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) betaald en sommige kosten uit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Daarnaast kunnen er ook nog bijkomende kosten zijn.
Bijkomende zorgkosten
Langdurige zorg is geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het zorgkantoor regelt de langdurige zorg en de zorgkosten die worden vergoed vanuit de Wet Langdurige zorg (Wlz).
Zorgkosten Zorgverzekeringswet (Zvw)
U maakt verschillende soorten zorgkosten. Bijvoorbeeld kosten die nodig zijn voor uw langdurige zorg. Deze kosten worden betaald vanuit de Wlz. Daarnaast maakt u ook kosten voor zorg die onder de Zorgverzekeringswet valt. De Zorgverzekeringswet vergoedt namelijk andere zorgkosten. Zoals medische kosten en hulpmiddelen.
Vergoeding van zorgkosten vanuit het basispakket van de zorgverzekering
Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering hebben. Hiermee heeft u recht op alle medisch noodzakelijke zorg. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Ze bepaalt ook welke vergoedingen gelden voor verschillende zorgvormen.
De basisverzekering vergoedt alle gebruikelijke ziektekosten. Dit zijn bijvoorbeeld de huisarts, specialistische hulp vanuit het ziekenhuis of de wijkverpleging.
Zorgkosten die het basispakket van de zorgverzekering niet vergoedt
De basisverzekering vergoedt niet alle zorgkosten. Hiervoor kunt u een aanvullende verzekering nemen. Denk bijvoorbeeld aan tandartszorg als u ouder bent dan 18 jaar. Andere voorbeelden zijn fysiotherapie, brillen of alternatieve geneeswijzen.
Elke zorgverzekeraar heeft aparte pakketten met aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat er in een aanvullende verzekering zit.
Bijkomende zorgkosten persoonsgebonden budget (pgb)
Een persoonsgebonden budget (pgb) gebruikt u om uw zorgkosten te betalen. Maar soms is er meer dan alleen zorg nodig. Bijvoorbeeld begeleiding bij persoonlijke verzorging. Dit zijn bijkomende zorgkosten. Het zijn kosten om uw zorg mogelijk te maken.
In een vergoedingenlijst staat welke zorg dit is. Deze lijst wordt in afstemming met verschillende partijen door de zorgkantoren opgesteld. U vindt de lijst op de websites van de zorgkantoren.
Bijkomende zorgkosten zijn voorbeeld:
- de maaltijden van een zorgverlener tijdens overwerk;
- de cursus die een zorgverlener volgt om de zorg goed te kunnen geven;
- de kosten die een zorgverlener betaalt als hij zorg verleent op een plek waar bijvoorbeeld een toegangskaartje nodig is.
Maakt de zorgverlener bijkomende zorgkosten die staan op de meest recente vergoedingenlijst pgb? Dien dit in via het declaratieformulier Bijkomende Zorgkosten. U vindt dit formulier op mijnpgb.nl.
Veel zorgkosten
Er zijn regelingen die u helpen als u veel zorgkosten moet betalen. Bijvoorbeeld als u chronisch ziek bent.
Lees meer over wat u kunt doen als u veel zorgkosten heeft op Rijksoverheid.nl.