Persoonsgebonden budget (pgb)

Met een persoonsgebonden budget (pgb) regelt u zelf uw zorg. Het zorgkantoor bespreekt samen met u of een pgb bij u past.

Persoonsgebonden budget (pgb)

Heeft u een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz-indicatie)? Dan kunt u kiezen hoe u zorg wilt ontvangen. Dit kan via een persoonsgebonden budget (pgb) of via zorg in natura. 

 

Wlz-zorg met een persoonsgebonden budget

Wilt u zelf bepalen waar, wanneer en van wie u zorgt ontvangt? Vraag dan een pgb aan. Een pgb is een bedrag waarmee u zelf zorg en ondersteuning inkoopt. U bepaalt zelf welke zorgverleners u gaan ondersteunen. U bepaalt ook wanneer zij komen. U sluit zelf contracten af met de zorgverleners. U maakt een planning en stuurt uw zorgverleners aan. Ook houdt u de administratie bij. En u regelt zelf de betalingen.

 

Pgb-vaardig zijn als voorwaarde voor een pgb

Om een pgb te kunnen beheren moet u pgb-vaardig zijn. U moet in staat zijn goede afspraken te maken met uw zorgverleners. Ook moet u de administratie kunnen bijhouden. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan u hierbij helpen.

Hoe weet u of u pgb-waardig bent? Hiervoor bestaan twee hulpmiddelen. Het eerste is de pgb-vaardigheid checklist van de Rijksoverheid. Hiermee ziet u of u aan de voorwaarden voor een pgb voldoet. Het tweede hulpmiddel is de pgb test. Deze online vragenlijst staat op pgb-test.nl. Hiermee kunt u nagaan of een pgb bij u past.

 

Een pgb aanvragen

U vraagt een pgb aan bij uw zorgkantoor. Uw zorgkantoor bespreekt samen met u of een pgb bij u past. Of dat u beter zorg in natura kunt krijgen.

Het zorgkantoor stuurt u een brief als u een pgb heeft aangevraagd. In deze brief staat of u een pgb ontvangt. Ontvangt u pgb? Dan staat in de brief ook hoeveel pgb u krijgt. Deze brief heet een toekenningsbeschikking.

 

Budget en betaling door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) 

Het bedrag dat u aan pgb krijgt heet een budget. U bent daarvan dan de budgethouder. Krijgt uw kind een pgb? Dan is uw kind budgethouder. Dit is ook zo als u als ouder het budget beheert. Uw zorgkantoor stort uw budget bij de SVB. Samen met uw zorgverlener vult u een zorgovereenkomst in. De SVB kan uw zorgverlener betalen als het zorgkantoor deze zorgovereenkomst heeft goedgekeurd.

Kijk voor het regelen van een zorgovereenkomst op de website van de SVB.

 

De SVB betaalt zorgverleners direct

U krijgt het pgb dus niet op uw eigen bankrekening gestort. De SVB betaalt in opdracht uw zorgverleners. Ze doet dit als de zorgovereenkomst is goedgekeurd. De SVB neemt een deel van de financiële administratie over.

  

Pgb voor Wlz-zorg in het buitenland

Woont u buiten Nederland? Dan kunt u geen pgb krijgen voor de Wlz. Wel mag u zorg in het buitenland inkopen. Hiervoor gelden wel voorwaarden:

  • Koopt u zorg in het buitenland in bij lokale zorgverleners? Dan moet u dit melden aan het zorgkantoor. (Dit is zo als dit geldt voor een periode langer dan 6 weken);
  • U mag het pgb maximaal 13 weken per jaar gebruiken om in het buitenland zorg in te kopen. (Bij terminale zorg is dit maximaal 1 jaar).

 

Combinatie van zorg in natura en pgb

U kunt zorg in natura en een pgb soms combineren. Lees meer over de combinatie zorg in natura en pgb.

 

Pgb omzetten naar zorg in natura 

Krijgt u een pgb en wilt u dit omzetten in zorg in natura? Dat kan. Bijvoorbeeld omdat u de administratie niet meer zelf wil regelen. Of omdat u van zorgverlener wil wisselen. Uw zorgkantoor kan u helpen om uw pgb om te zetten in zorg in natura.

Van zorg in natura naar pgb

Soms kunt u Wlz-zorg in natura ook omzetten naar een pgb. Bijvoorbeeld als u thuiszorg krijgt via zorg in natura en deze zorg liever krijgt van iemand die u kent. Vraag uw zorgkantoor wat voor u mogelijk is.

 

Bijkomende zorgkosten persoonsgebonden budget (pgb)

Een persoonsgebonden budget (pgb) gebruikt u om uw zorgkosten te betalen. Maar soms is meer nodig dan alleen zorg. Bijvoorbeeld begeleiding bij persoonlijke verzorging. Dit zijn bijkomende zorgkosten. Het zijn kosten om uw zorg mogelijk te maken.

In een vergoedingenlijst staat precies welke zorg dit is. Deze lijst wordt in afstemming met verschillende partijen door de zorgkantoren opgesteld.

Bijkomende zorgkosten zijn voorbeeld:

  • de maaltijden van een zorgverlener tijdens overwerk;
  • de cursus voor een zorgverlener om de zorg goed te kunnen geven;
  • de kosten die een zorgverlener betaalt als hij zorg verleent op een plek waar bijvoorbeeld een toegangskaartje nodig is.

Maakt uw zorgverlener bijkomende zorgkosten die staan op de meest recente vergoedingenlijst pgb? Dien deze kosten dan in via het declaratieformulier Bijkomende Zorgkosten. U vindt dit formulier op mijnpgb.nl.

 

Heeft u meer hulp of advies nodig?

Dan kunt u terecht bij Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een pgb. Op hun website www.pgb.nl vindt u uitgebreide informatie over het pgb en de contactgegevens. 

U kunt ook hulp vragen aan een cliëntondersteuner. Lees meer over cliëntondersteuning.